Meditatie CD's, Begin NU! Meditatie Cursussen Incompany Workshops en Bedrijfsmeditatie

Meditatieoefeningen tegen Slapeloosheid

Als we gaan mediteren ontsnappen we aan piekeren door met onze zintuigen te focussen op het meditatieobject. We denken niet meer, maar nemen waar en dat is een prachtige oplossing als je 's avonds laat in bed ligt te woelen en het lukt maar niet om slaap te vatten. Mediteren kan je ook helpen de tijd die je normaliter verspilt met langdurig in bed te liggen draaien nuttig te besteden door dan te mediteren. Meditatie brengt een diepe rust en ontspanning zodat je niet alleen sneller weer in slaap valt, maar ook de volgende dag een stuk uitgeslapener wakker wordt. Mediteren helpt goed tegen slapeloosheid zolang je maar niet te lang mediteert. Langer dan 15 minuten, zittend mediteren resulteert vaak in een hele alerte, wakkere ontspannen geesttoestand. Pas daarmee op voor je het weet ben je over je slaap heen en klaar wakker. Het is dus goed om, vlak voor het slapen gaan, kort te mediteren. Als je regelmatig mediteert zul je zien dat je makkelijker in slaap valt, dieper slaapt en op gegeven moment ook minder slaap nodig hebt.

Oefeningen die wij hiervoor adviseren zijn alle Concentratiemeditaties, waarbij je rechtop zit. Ga naar Concentratie Meditaties om meer te lezen over de Mantra, Ademhaling en Object meditatie en volg de door ons beschreven startprocedure of kom naar onze cursus om ervaring op te doen.
Ander geschikte meditaties om te doen als je in bed ligt te woelen of gewoon vlak voor het slapen gaan zijn de Bodyscan en de Ademhaling Sturen Meditatie. Beiden oefeningen dienen liggend in bed met gesloten ogen uitgevoerd te worden. De Bodyscan is iets gemakkelijker voor beginners. Als je tijdens de oefening slaperig wordt is dat prima en dan kan je gewoon lekker gaan slapen. Probeer wel goed te focussen op het meditatieobject, want anders komen de gedachten niet tot rust.
Een hele leuke en goede oefening uit de yoga om makkelijk in slaap te vallen is de Wisselende Neusademhalingtechniek die vermeld staat bij De ideale 'warming up' voor mediteren. I.p.v. 'warming up' zoals de oefening beschreven staat kan je deze ook gebruiken als een natuurlijk slaapverwekker. Om snel in slaap te vallen moet je i.p.v. rechtop te zitten op je rechterzij te gaan liggen en door je linkerneusgat inademen en door de rechter uit. De neusgaten dien je wisselend met een duim en wijsvinger steeds af te sluiten. Dit is een super truc die vele yogi's al duizenden jaren toepassen om snel slaap te vatten. Heel veel succes!

Meditatie Oefeningen tegen Slapeloosheid

1. Concentratietechnieken
Om diepe rust te bereiken is het belangrijk om jezelf vrij te maken van gedachten en je geest langzaam...

2. Bodyscan Meditatie
Ons lichaam is ons meditatieobject. Prima oefening, afkomstig uit de Yogaleer, om ons lichaam te ontspannen...

3. Ademhaling Sturen Meditatie
Iets moeilijker dan de 'bodyscan' meditatie. Goed voor zowel beginners als gevorderden....

4. Wisselende Neusademhaling
Als je deze oefening op je rechterzij liggend uitvoert val je snel in slaap… 

Related Shop Items

Yoga Matjes

Yoga Matjes

Deze matjes kunnen zowel voor meditatie en yoga alsmede voor Pilatus en andere Body-Mind activiteiten gebruiken. Yoga matjes bieden je een anti-slip oppervlak zodat je meer stabiliteit en grip tijdens de oefeningen hebt.

Meditatie Kussens

Meditatie Kussens

Mediteren op een speciaal ontworpen meditatiekussen gaat comfortabeler en dieper! Hier kunt u onze selectie speciale Meditatie Kussens of zogeheten Zafu's vinden en bestellen.

Persoonlijke Ontwikkeling

Persoonlijke Ontwikkeling

Hier bieden we je een grote collectie van Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling die we speciaal voor u geselecteerd hebben.