Meditatie CD's, Begin NU! Meditatie Cursussen Incompany Workshops en Bedrijfsmeditatie

Chi Oefeningen: Tai Chi, Qi Gong en Chi Neng

De eeuwenoude meditatieve bewegingstherapieŽn als Tai Chi, Qi Gong en Chi Neng bevorderen een lang, gezond leven en helpen je lichaam en geest in balans te brengen. De technieken zijn gebaseerd op de TaoÔstische Yin Yang filosofie en werken met de universele levensenergie Chi, Ki, of Prana. Steeds meer mensen worden razend enthousiast van de technieken en we voorspellen dat het binnenkort ook in onze parken heel normaal gaat worden om op je gemak je favoriete Chi oefeningen uit te voeren. In deze sectie geven we een korte introductie in deze steeds populairder wordende meditatie in beweging disciplines.

Wat is Chi, Ki, Prana?

Chi, Ki, Prana zijn allemaal namen voor de allesomvattende levensenergie. De levensenergie wordt in het Chinees 'chi', in het Japans, 'ki' en in India 'prana' genoemd. Chi is de energie waardoor we leven, dingen groeien en zit in de lucht, aarde en in onszelf. Chi.is overal! Chi stroomt door ons lichaam en zorgt voor herstel en groei van al onze lichaamscellen en dus onze gezondheid. De chi doorstroming kan belemmerd worden door gespannenheid, prestatiegerichtheid, onverschilligheid, vermoeidheid, vervuiling, stress, slechte voeding, depressie etc. Wanneer er blokkades in de meridianen, waardoor de Chi stroomt door ons lichaam, optreden kan dit leiden tot gezondheidsklachten.

Yin-Yang Filosofie

Volgens de TaoÔstische filosofie kan alles, ook levenloze dingen, worden verdeeld in yin of yang. De termen 'yin' en 'yang' refereren aan op elkaar reagerende tegenpolen die overal in het universum aanwezig zijn. Yin staat o.a. voor vrouwelijk, passief, negatief, ontvankelijk, duister, nacht, koud en zacht. Yang staat o.a. voor mannelijk, positief, actie, licht, expanderend, dag, warm en hard. Het is van primair belang om dynamisch evenwicht (ook wel tao genoemd) te bereiken tussen negatieve en positieve energie, niet alleen in de universele en kosmische betekenis, maar ook op het terrein van innerlijke harmonie, groei en gezondheid. Acupunctuur en traditionele Chinese geneeswijzen zijn op dit principe gebaseerd. D.m.v. Tai Chi, Qi Gong en Chi neng kunnen we yin en yang weer in evenwicht brengen waardoor onze innerlijke energie (chi) vergroot wordt. Deze drie disciplines lijken sterk op elkaar, maar zijn toch verschillend. Laten we ze in meer detail bespreken.

Qi Gong

Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen. Qi Gong is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken. Over het algemeen zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning en niet brute kracht. Dynamische oefeningen bevorderen zowel de bloeddoorstroming, lymfestelsels als de kwaliteit en circulatie van chi. 'Vervuilde' chi wordt afgestoten, verse chi opgenomen, blokkades in de energiemeridianen doorbroken en de verdeling van chi over het lichaam geoptimaliseerd. In Qi Gong worden meditatie, ademhalingstechnieken en speciale bewegingen gebruikt. Er wordt veel gebruik gemaakt van visualisaties waarin de geest leert energiestromen te volgen. De oefeningen eisen totale aandacht en bewustzijn. Qi Gong is mediteren in beweging.

Chi Neng

Chi Neng is een vorm Qi Gong en dus van meditatie in beweging. Chi Neng is sterk medisch gericht en vermeerdert de levensenergie, verlaagt stress, verbetert de emotionele staat waardoor men zich meer onder alle omstandigheden in zijn kracht voelt staan en het stimuleert de hersenen. Doordat het immuunsysteem wordt versterkt heeft Chi Neng een preventieve werking tegen ziekten en verbetert het de gezondheid. Door de rust en ontspanning die ervaren wordt kan men beter met stress omgaan en komt men emotioneel in balans. Chi Neng bestaat naast een klein deel theorie grotendeels uit praktische oefeningen. Chi Neng Qi Gong is 30 jaar geleden ontwikkeld door dokter Pang Ming en is een simpelere vorm van Qi Gong. Het voordeel van Chi Neng is dat de hoeveelheid oefeningen beperkt zijn waardoor je snel zonder jaren lange training zelf goed aan de slag kan gaan. Een dagelijkse oefening van 20 minuten heeft reeds positieve effecten. Door de goede resultaten is Chi Neng door de Chinese overheid erkend als de best helende vorm van 11 verschillende soorten medische Qi Gong.

Tai Chi


Tai Chi is afgeleid van Qi Gong. Rond 1270 na Christus combineerde Chang San Feng, een groot gevechtskunstenaar en beoefenaar van Qi Gong, zijn Qi Gong kennis met zijn gevechtkunst om al trainend zijn gezondheid te verbeteren. Hij concentreerde de grondbeginselen in twaalf basisoefeningen. Verschillende stijlen van Tai Chi zijn van zijn basissysteem afgeleid. Ieder beweging heeft een symbolische betekenis en een eigen naam. Wanneer de beweging moeiteloos wordt uitgevoerd, is de chi krachtig en stroomt ze ongehinderd door het lichaam. Tai Chi helpt om lichamelijk, spiritueel en mentaal fit en soepel te blijven. De oefeningen vergen geen grote krachtsinspanning en richten zich op vrijwel alle spieren, pezen, gewrichten en gewrichtsbanden. Over het algemeen zijn de bewegingen langzaam, gracieus, gelijkmatig op basis van ontspanning en niet met brute kracht. Het verschil in de oefeningen met Qi Gong is de link met de gevechtskunst.

Hoe, wanneer en waar?

Het beste is om Tai Chi, Qi Gong en Chi Neng minimaal twintig minuten per dag te beoefenen bijvoorkeur in de buitenlucht. Zonsopgang en -ondergang zijn de ideale tijdstippen omdat dan yin en yang het meest in balans zijn. Tai Chi, Qi Gong en Chi Neng zijn disciplines die lastig zijn om van het internet of uit een boek te leren. De bewegingen bestaan vaak uit meerdere posities en dienen vloeiend en met aandacht te worden uitgevoerd. De technieken en filosofie biedt voldoende diepgang om je de rest van je leven erin te kunnen verdiepen. Wil je bekwamen in deze fantastische meditaties in beweging, dan raden we je aan een cursus te volgen bij een plaatselijke school of leermeester. ABC van Meditatie organiseert regelmatig introductie workshops waarin mensen kennis kunnen maken met de verschillende bewegingstherapieŽn. Deze cursussen zijn een goede gelegenheid om uit te vinden of deze manier van mediteren bij jou past! Kijk bij onze Workshops en Cursussen Sectie en zie waar en wanneer er weer een workshop plaatsvindt.

 

Related Shop Items

Yoga Matjes

Yoga Matjes

Deze matjes kunnen zowel voor meditatie en yoga alsmede voor Pilatus en andere Body-Mind activiteiten gebruiken. Yoga matjes bieden je een anti-slip oppervlak zodat je meer stabiliteit en grip tijdens de oefeningen hebt.

Meditatie Kussens

Meditatie Kussens

Mediteren op een speciaal ontworpen meditatiekussen gaat comfortabeler en dieper! Hier kunt u onze selectie speciale Meditatie Kussens of zogeheten Zafu's vinden en bestellen.

Persoonlijke Ontwikkeling

Persoonlijke Ontwikkeling

Hier bieden we je een grote collectie van Boeken over Persoonlijke Ontwikkeling die we speciaal voor u geselecteerd hebben.